tirsdag den 26. januar 2010

Kampen mod DR Licens

Jeg vil for en gangs skyld udgive et indlæg, der ikke handler om fotografering. Dette indlæg vil være om noget langt mere principielt: DR's licens. Jeg er blevet inspireret af Lars' kamp mod DR Licens, en gruppe på Facebook der for nylig blev lukket, men en version 2.0 er lavet med endnu flere medlemmer.

Man er i dag pålagt at betale licens til DR (1130 kr halvårligt!), hvis man har et "licenspligtigt apparat". Disse apparater omfatter følgende (kilde: http://www.dr.dk/OmDR/Licens/Privat/FAQ_Privat/Alle+licenspligtige+apparater.htm):
 • Tv eller tilsvarende apparat
 • Computer med adgang til internet eller et andet netværk med en download hastighed på 256 Kbit/s eller derover
 • Computer med enhed, for eksempel tv-tuner, som kan modtage tv via radiobølger eller netværk
 • Mobiltelefon med internetadgang
 • PDA'er og andre enheder, der trådløst kan modtage og gengive billedprogrammer og -tjenester
Disse apparater ejes af 99% af alle danskere. DR skriver selv, at "Licens er forudsætningen for at holde DRs programmer og tjenester fri af politisk indblanding, og fri af reklamer og kommercielle interesser." (Kilde: http://www.dr.dk/OmDR/Licens/Fakta+om+Licens/Bekendtgorelsen+om+licens.htm) Det er fakta, at DR holdes fri af reklamer og kommercielle interesser. Men hvordan vil de forsvare, at DRs tjenester, som vel egentlig er alle udsendelser, holdes fri af politisk indblanding, når de selv udtaler følgende:
"Situationen er den at der demokratisk i Folketinget er truffet en beslutning om at der i Danmark skal være to licensfinansieret elektroniske medieinstitutioner - DR og TV2 Regionerne." (Kilde: http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=288615379362&ref=nf) DR bruger Folketinget, som er fundamentet for al politik i Danmark, som argument for hvorfor der skal betales licens! Jeg vil ikke mene, DR's tjenester er fri af politisk indblanding, når folketinget har pålagt os borgere at betale licens. Det er på grænsen til diktatur.

Ja, jeg har både fjernsyn, computer, mobiltelefon, radio og bredbåndsforbindelse. Men at kræve, jeg betaler for noget, jeg har mulighed for at se, er jo direkte latterligt. Kvickly kræver jo heller ikke, du betaler for en agurk, hver gang du handler ind, bare fordi du har mulighed for det! Jeg gider meget sjældent se eller høre DR's programmer. Hvis licensen afskaffes og DR skulle gå nedenom og hjem, ville min hverdag fortsætte stort set uberørt. Jeg synes, det er forkasteligt at kræve 2260 kr om året, fra alle der ejer et apparat som nævnt ovenfor.

Lad DR leve på samme vilkår som andre tv-kanaler og lad os se, hvor længe de overlever med deres nuværende perlerække af udsendelser.


Fortsat god tirsdag!

2 kommentarer:

 1. Jeg forstår ikke hvorfor der ikke er en tv-station der sælger sig som pay per view uden reklamer.
  Hvis man viser det samme som Zulu/TV3/3+/Kanal 6 bare uden reklamer ville folk (jeg ville da i hvert fald) vælge den kanal...

  SvarSlet
 2. Helt enig, Jeppe. DR viser IKKE programmer af samme kvalitet som de nævnte kanaler. Og så skal vi endda tvinges til at betale for det...

  SvarSlet